De vier seizoenen

16 mei/tags Leven in de Morvan


Het klimaat hier in de Morvan lijkt op dat van Nederland, het is hier iets meer een landklimaat, dus alles is iets extremer: wat koudere winters, warmere zomers.
Nu in ons leven hier in de Morvan, heb je veel meer aandacht voor de seizoenen dan in Nederland. Ons huis staat boven op de heuvel, rondom in de natuur en je wordt veel meer teruggeworpen op allerlei basisbehoeften.

Eén van de belangrijkste basis behoeften is wel WARMTE! In de winter kan het hier flink koud zijn, met in een “normale” winter veel weken sneeuw. Prachtig, maar…je moet het binnen wel warm hebben!
De eerste 2 jaar, dat we hier woonden, hadden we de verwarming nog niet op orde: huis nog niet goed geïsoleerd, de centrale verwarming ging kapot ( en geen geld om te vervangen). Wel een insert ( open haard met een ruit ervoor) en wat gaskacheltjes in de keuken, maar het huis was niet warm te stoken. We hebben toen op het punt gestaan om terug te gaan, kou is zó erg.
In Nederland heb je gewoon een knopje en besef je niet, hoe luxe dat is!

koolmees

Nu we de verwarmingssituatie goed geregeld hebben, kunnen we van de winter genieten: veel ongerepte sneeuw, mooie blauwe luchten, en je terugtrekken in het huis voor allerlei bezigheden, waar je in de zomer geen tijd voor hebt. Stil is het wel, maar omdat we een vierwieldrive-auto hebben, kunnen we wel bijna altijd erop uit.

winter collage

Waneer de lente zich aandient, zo eind maart, is er meestal geen sprake van een geleidelijke overgang. De ene vrijdag kan het nog -10 graden zijn en de vrijdag de week erna is het 20 graden.
Wat is de Lente hier een feest! Op nog niet veel plekken zóveel bloemen gezien: wilde hyacinten, orchidëen, vingerhoedskruid, wilde akelei en heel veel verschillende andere bloemen bloeien zomaar langs de kant van de weg en in de weiden.
De lente beleef je hier intens: de zwaluwen komen weer, de Charolais koeien gaan weer naar buiten, de moestuin komt weer tot leven en je wilt maar één ding: naar buiten!
Omdat we zo hoog zitten (680 meter) hebben we bij slecht weer regelmatig óf mist tot op de voordeur, óf wij zitten in de zon en hangt de mist in het dal.

De zomer is hier warm, met doordat we hoog zitten, koelere nachten. De zomer is ons drukste en gezelligste seizoen: de hele zomer huurders, het zwembad staat er, dus kindergeluiden en aanloop van onze vrienden met een 2e huis hier. In de winter zijn die allemaal weer naar Nederland. Ook is het de tijd van jam maken, werken in en oogsten uit de moestuin en lange wandelingen met de honden.
Elk weekend zijn er wel “vide greniers”, oftewel rommelmarkten en het is opvallend, dat er zoveel georganiseerd wordt overal. Zo zijn er in Autun vele activiteiten rond het thema de Romeinen.

Wat is de herfst hier fantastisch! Omdat er hier nog veel loofbos is, zijn de kleuren onbeschrijflijk mooi. Het blijft hier ongeveer een maand langer warm en het is al vaak voorgekomen, dat we begin november nog in korte broek kunnen lopen.


Het is de tijd van verzamelen: overal kan je appels plukken, walnoten zoeken en drogen,  paddestoelen zoeken in het bos.
Ook nu is de overgang naar de winter heel plotseling, meestal valt de eerste sneeuw eind november.

Geplaatst in Leven in de Morvan.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.