Natuurpark de Morvan

Wat is er te doen?

Wandelen, fietsen, zwemmen in de meren, oude steden bezoeken en genieten van de rust, ruimte en de prachtige sterrenhemel

Afstand

Er leiden vele wegen naar de Morvan, de kortste afstand bedraagt ongeveer 680 km vanaf Rotterdam via Reims, Troyes en Avallon

Natuur

Ongerepte heuvels, weilanden met koeien, bos en kleine beekjes. De lucht is hier erg schoon en u drinkt water uit de bron


 

De Morvan is een uitgebreid natuurpark in het hart van Bourgondië. Grootte ongeveer 60 km lang en 40 km breed. Het is een onontdekt heuvelgebied met bos, weilanden met witte Charolais koeien, ook wat landbouw en stuwmeren. 

Hier is de industrie niet doorgedrongen en het is in Europa dan ook een gebied met de meest schone lucht. Het is een heerlijk gebied om te wandelen.

Vanuit de voordeur van alle 2 de accomodaties kunt u alle richtingen opwandelen zonder uw auto nodig te hebben. Het grote routepad loopt praktisch langs Les Brenots.

Fietsen is in de onmiddelijke omgeving goed mogelijk maar zwaar. Wilt u een iets minder heftig parcours, dan kunt u heerlijk fietsen langs de kanalen, die de Morvan aan drie kanten insluiten. U vindt hier kleine sluizen, waar de boten, nog geschut worden. Hier heeft de tijd stilgestaan!

Vlakbij onze huizen ligt het Lac de Pannecière, een groot stuwmeer van 7x3 km en hier vindt u nog kleine, stille strandjes. Die zijn ook in het hoogseizoen niet druk.

Lac de Setton ligt iets verder en is wat meer „toeristisch” met bootjes en waterfietsen, die te huur zijn. De dichtstbijzijnde „stad” is Chateau-Chinon op ongeveer 10 minuten van de vakantiehuizen vandaan.

Iets verder weg (op 35 autominuten) ligt Autun met nog veel Romeinse invloeden. Verder zijn Nevers, Vézelay en Avallon een bezoek meer dan waard en kunt u elk weekend wel ergens een brocante-markt bezoeken.

Een bakker vindt u in Arleuf op 5 minuten en in Chateau-Chinon zijn 2 grote zelfbedieningswinkels. Deze zijn geopend tot 7 uur s'avonds en zondagmorgen tot 12 uur.

Ja en dan nog de kanalen, die geweldige kanalen! In een rondje van ruim 800 km om de Morvan heen liggen het Canal de Nivernais, het Canal du Centre en het Canal de Bourgogne. Vroeger werden die kanalen gegraven om rivieren te verbinden, zodat het transport gemakkelijker werd. Zo werd het Canal du Nivernais, 20 minuten van ons vandaan, gebruikt om hout te vervoeren naar Parijs over de Seine.
Nu liggen er jaagpaden langs, zodat je er prima kunt lopen en fietsen, zonder last te hebben van auto-verkeer. Er varen bootjes op, die bij elke sluis geschut moeten worden. En van die sluizen zijn er nogal wat, er is hier in dit landschap sprake van behoorlijke hoogteverschillen. Alles gebeurt nog met de hand, zodat óf er een man/vrouw uit het sluishuisje komt óf er komt iemand op de brommer om te schutten! Over die jaagpaden is het heerlijk fietsen, zó rustig!