Water (2)

27 november 2016/tags Leven in de Morvan

marquis-socrate-meertje-collage


Je zou zo zeggen, dat er hier midden in Frankrijk, niet zoveel water te vinden zou zijn. Maar niets is minder waar! Grote meren, kleine bosmeertjes, veel kanalen en rivieren:  zij zijn allemaal vlakbij ons te vinden.
Zo ligt er o
p 1 uur lopen van L’Ancienne Ecole ons lievelingsmeertje, middenin het bos. Het is daar werkelijk een paradijs: hèèl stil, de vissen spelen in het water, libelles vliegen om je hoofd en je voelt daar bijna de voorbije tijden.

marquis-socrate-meertje-collage

Je zou zo zeggen, dat er hier midden in Frankrijk, niet zoveel water te vinden zou zijn. Maar niets is minder waar! Grote meren, kleine bosmeertjes, veel kanalen en rivieren:  zij zijn allemaal vlakbij ons te vinden.
Op 1 uur lopen ligt ons lievelingsmeertje, middenin het bos. Het is daar werkelijk een paradijs: hèèl stil, de vissen spelen in het water, libelles vliegen om je hoofd en je voelt daar bijna de historie.
In de Tweede Wereldoorlog was daar de schuilplaats van een verzetsgroep van de Maquis Socrate. Tussen twee riviertjes naast dat meer hadden zij een ziekenhuisje gemaakt en vlakbij onder de rotsen bevonden zich hutten. Ze hebben overigens de overwinning niet gehaald, er is sprake geweest van verraad.

Ook dicht in de buurt liggen twee grote stuwmeren, het Lac de Setton en het Lac de Pannecière. Beiden zijn “bedacht” door de autoriteiten in Parijs.

2015-03-30-12-18-05

De stuwdam van het Lac de Setton is het oudste van Frankrijk, in 1858 werd dat meer al in gebruik genomen. In die tijd was de houtproductie in de Morvan cruciaal voor Parijs, niet alleen om te bouwen, maar vooral ook om ’s winters te stoken. De “flotteurs” van de Morvan vervoerden dat hout over de rivieren naar die stad. In het Lac de Setton werden de “hout-treinen” van wel 100 meterlengte gemaakt. Dat was erg gevaarlijk werk, er raakten vele mannen gewond en er vielen veel doden.
Nu is het een wat “druk” meer in met watersport, waterfietsen, die je kunt huren.

flotteurs-collage

Het Lac de Panneciere had van oorsprong een andere functie. In 1911 hadden er in Parijs ernstige overstromingen plaatsgevonden en men kreeg toen het plan om verschillende spaarbekkens te maken, zodat de watertoevoer van de Seine beter gereguleerd kon worden. Ook wordt het water nu als drinkwater voor Parijs gebruikt.
Het Lac de Pannecière is groter dan dat van Setton, heeft een oppervlakte van ruim 5 km2 met een lengte van 7,2 km. Het wordt gevoed door de Yonne, die weer uitmondt in de Seine. In de herfst en winter staat het laag en dan zie je de bruggen en de loop van de Yonne. In de lente en zomer loopt het dan weer vol. Dit Lac is een heerlijk, rustig meer met strandjes, waar het ook in het hoogseizoen nooit druk is. Zwemmen is daar prima!

leeg-lac-collage-1

Ja en dan nog de kanalen, die geweldige kanalen! In een rondje van ruim 800 km om de Morvan heen liggen het Canal de Nivernais, het Canal du Centre en het Canal de Bourgogne. Vroeger werden die kanalen gegraven om rivieren te verbinden, zodat het transport gemakkelijker werd. Zo werd het Canal du Nivernais, 20 minuten van ons vandaan, gebruikt om hout te vervoeren naar Parijs over de Seine.

kanaal-collage

Nu liggen er jaagpaden langs, zodat je er prima kunt lopen en fietsen, zonder last te hebben van auto-verkeer. Er varen bootjes op, die bij elke sluis geschut moeten worden. En van die sluizen zijn er nogal wat, er is hier in dit landschap sprake van behoorlijke hoogteverschillen. Alles gebeurt nog met de hand, zodat óf er een man/vrouw uit het sluishuisje komt óf er komt iemand op de brommer om te schutten!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Sinds deze zomer hebben we het fietsen langs de kanalen ontdekt, omdat we fietskarren voor onze honden hebben aangeschaft. Wat is dat leuk!
Heerlijk stil en je rijdt alsmaar door prachtige, steeds andere landschappen. En…de honden worden er ook blij van: eerst lekker rennen naast de fiets en als je moe bent, mag je met een koekje in de fietskar!

 

fietskar-collage

 

Als laatste noem ik de grote rivieren, de Saøne bij Chalons en de Loire bij Nevers. De stad Nevers ligt 80 km van ons vandaan en we gaan daar regelmatig naartoe om langs de Loire te wandelen of te luieren en te zwemmen.
Ook daar loopt er een voetpad langs de rivier en op één plek zitten zelfs bevers.

loire-collage

 

Geplaatst in Leven in de Morvan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.