Joyeuses Fêtes in de Morvan

23 december/Tags Leven in de Morvan

img_2673


Kerstmis wordt hier om ons heen in Les Brenots toch wel anders gevierd dan in Nederland.
Het begint al een paar weken vantevoren als de mannen van de gemeente het dorp Arleuf en alle omliggende gehuchten voorzien van kerstbomen uit het bos (er staan er genoeg!)
Alle bomen krijgen strikken van folie en gekleurde pakjes. Ook komen er zelf uitgezaagde attributen op bepaalde plekken in het dorp, bijv. op de enige rotonde, die Arleuf rijk is.

img_2673

Kerstmis wordt hier om ons heen in Les Brenots toch wel anders gevierd dan in Nederland.
Het begint al een paar weken vantevoren als de mannen van de gemeente het dorp Arleuf en alle omliggende gehuchten voorzien van kerstbomen uit het bos (er staan er genoeg!)

 

Omdat we hier in Les Brenots nog houten palen hebben met bovengrondse leidingen is dat makkelijk bevestigen.
Alle bomen krijgen strikken van folie en gekleurde pakjes. Ook komen er zelf uitgezaagde attributen op bepaalde plekken in het dorp, bijv. op de enige rotonde, die Arleuf rijk is of voor de school.

Het belangrijkste van het feest is de avond vóór Kerst. Op deze Réveillon de Noël komen de mensen bij elkaar voor een aperitief en een uitgebreid diner. Vroeger ging men dan tussendoor naar de nachtmis, maar wat ik ervan hoor, leeft het Katholicisme hier helemaal niet meer.
In Arleuf staat wel een Katholieke Kerk, maar er is geen priester meer. We zijn een paar keer in de Kerk geweest voor een begrafenis en dan wordt de dienst geleid door twee bejaarde vrouwen, die zingen met oude, beverige stemmen. Heel aandoenlijk.

Dat diner op Kerstavond bestaat uit allerlei hapjes vooraf en daarna als belangrijk  onderdeel: oesters of andere vissigheden. Die oesters kun je nu dan ook overal volop krijgen.
Deze gerechten worden dan nog gevolgd door hoofdgerechten met wild, kreeft of kalkoen.
Bij het dessert hoort altijd een Bûche de Noël. 
De traditionele bûche wordt gemaakt van biscuitgebak besmeerd met botercrème. Dit wordt opgerold en met behulp van chocolade wordt een soort schorseffect aangebracht, zodat de rol het uiterlijk van een boomstam krijgt.

De cadautjes voor de kinderen liggen eerste Kerstdag bij het opstaan onder de kerstboom, neergelegd door Père Noël. Daarna volgt nog een uitgebreide lunch met familie en vrienden of “entre nous”  en dan houdt het Kerstfeest wel zo’n beetje op.
Tweede Kerstdag bestaat niet, iedereen gaat gewoon naar zijn werk.

Over Oudjaar, Saint Sylvestre valt hier in Les Brenots niet zoveel te vertellen! Het belangrijkste is, dat er helemaal geen vuurwerk is, zoadat het om 12 uur aardedonker én doodstil is.
Heerlijk!! We hebben dan ook in onze 2 vakantiehuizen altijd mensen met honden en ook wijzelf met onze 4 honden zijn blij!
De beste wensen vanuit Les Brenets en L’ Ancienne Ecole van Eric en Greta.

-collage

kerstkaart-brenots-met-tekst-collage

Geplaatst in Leven in de Morvan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.