Vier honden in de Morvan

20 februari 2016/tags Honden

 


 

Hier op de plek, waar we wonen ( middenin natuurpark de Morvan) is het heel makkelijk om vier honden te hebben.
We wonen buiten het gehucht Les Brenots boven Arleuf op 6000m2 eigen grond en buiten dat terrein loop je over de stille weg zó het bos in. Onze honden kunnen dan ook altijd los lopen. Het is echt afzien, als we in Nederland zijn en ze bijna de hele tijd aan de riem moeten!

 

Hier op de plek, waar we wonen ( middenin natuurpark de Morvan) is het heel makkelijk om vier honden te hebben.
We wonen buiten het gehucht Les Brenots boven Arleuf op 6000m2 eigen grond en buiten dat terrein loop je over de stille weg zó het bos in. Onze honden kunnen dan ook altijd los lopen. Het is echt afzien, als we in Nederland zijn en ze bijna de hele tijd aan de riem moeten! 

De enige plek hier in de Morvan, waar de vier aan de lijn moeten is een stukje langs het Canal Nivernais, want daar lopen bij een sluisje loslopende kippen.

Het was niet echt de bedoeling om vier honden te hebben, maar ja… drie van de vier komen uit een Frans asiel en hebben ons uitgekozen!
Even voorstellen:

Sophie
Boerenfok
Onze enige Nederlandse hond, haar ouders komen uit Mookhoek in de Hoekse Waard. Ze is een beetje Frans, want ze is wel hier geboren.

Elie
Italiaanse windhond
Heeft ons uitgekozen in het Franse asiel en na 4 weken nadenken hebben we haar opgehaald.

Bikkel en Gina
Pinchers
Een paartje van een fokker, die ze na 5 jaar in het asiel gebracht heeft. Erg beschadigd en mishandeld. Bikkel heeft voor zijn angst als oplossing: vluchten. Gina heeft een andere oplossing: aanvallen!!

Over het algemeen wordt er hier anders met honden omgegaan, het lijkt erop, dat hoe zuidelijker je in Europa komt, hoe slechter het gesteld is met de omgang met dieren. Je ziet hier in de Morvan nog regelmatig op een erf kettinghonden met een houten hokje om in te schuilen, ook in de winter.

De honden van de jagers zijn ook een apart verhaal. Meestal wordt er in het winterseizoen in het weekend gejaagd. Om een uur of 4 blazen de heren op hun hoorn en als je als hond niet zorgt, dat je op tijd bent, vertrekken de mannen. We hebben dan ook regelmatig loslopende honden bij ons huis, vaak uitgeput en vermagerd. Gelukkig hebben alle jachthonden op hun riem een telefoonnummer staan, zodat je hun baas kan bereiken. We hadden een paar maanden een vaste hond, die zich elk weekend meldde en dan lekker bij ons te eten kreeg.  Als z’n baas hem kwam halen, verschuilde hij zich achter onze benen en moest de man hem de auto intrekken.

Ook bij veel fokkers is het nodige mis, onze 2 pinchers hebben 5 jaar in een kennel gezeten en waren er om puppies te produceren. Op de leeftijd van 5 jaar mag er officieel niet meer mee gefokt worden en dumpte deze fokker de honden in het asiel.  Ze zijn ook mishandeld en waren zeker in het begin bang voor alles, vooral voor je handen. Bikkel is nog steeds getraumatiseerd door het verblijf in een kooi en draait bij stress nog steeds rondjes (altijd linksom!).

Wat wel heel positief hier is, dat (bijna) niemand moeilijk doet over honden. Meenemen in een restaurant of hotel is geen probleem. Overal om onze oude school heen kunnen de honden vrij lopen, er zijn geen verboden gebieden. Nu is het hier ook zo groot, uitgebreid en stil, dat het niemand interesseert of er een hond meer of minder loopt!
We zijn vaak verbaasd, dat onze huurders vragen of ze met hun hond(en) vrij het bos in mogen……ja natuurlijk! Dus… honden zijn hier van harte welkom!!

Toch nog even een apart stukje over Elie, zij is zó adorable!
Het verhaal is, dat ze als pup bij een vrouw alleen kwam, daar schromelijk verwend werd tot deze vrouw een vriend kreeg.
Hij wilde geen Elie en ze werd bij een fokker geplaatst. Na één nestje bleek ze epilepsie te hebben en werd ze in het asiel gebracht.
We vielen als een blok voor haar, maar deden er toch nog 4 weken over om te besluiten haar te halen. Zo’n klein, dun hondje!
Ze is superintelligent en de baas van de andere drie. Ze heeft het altijd koud, ook in de zomer en als je haar kwijt bent, ligt ze onder een kleedje.

Nog wat foto’s van ons prinsesje!

Geplaatst in Honden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.