La Fontaine

28 oktober 2015/ Tags Leven in de Morvan


De oude wasplaats naast onze school wordt gevoed door de overloop van de bron boven in de bergen. Een beetje onderhoud is nu wel nodig.

Er staan in Les Brenots 22 huizen, waarvan er nu nog 9 permanent bewoond worden. In de meeste huizen van die 9 huizen wonen bejaarde mensen.
Je moet als commune zelf voor je watervoorziening zorgen en in ons gehucht gaat dat dmv. een bron hoog in de heuvels. Daarvandaan loopt er een leiding naar alle huizen.
De Réunion d’Eau is een vereniging van alle bewoners met een president, penningmeester, enz. Inleg €50 per jaar.
Toen we hier kwamen, bleek er weinig geld in kas te zijn, bijna niemand betaalde. We beseften, dat water één van de belangrijkste voorwaarden voor het wonen hier was.
Als er iets mis gaat, kan dat veel geld kosten.
Dus…me aangemeld als penningmeester, bij iedereen aangebeld (ook bij de mensen met een 2e huis), er werd meteen betaald (” fijn, dat je langskomt!”).
Binnen een paar jaar was de kas wat beter gevuld.
Elk jaar in augustus is de jaarlijkse vergadering en al jaren wordt er gepraat over het opknappen van de oude wasplaats.
Het gaat dan vooral over alle problemem: van wie is de grond, we moeten eerst naar de burgemeester om toestemming te vragen, enz, enz. Daardoor gebeurt er niets.
Nadat ik présidente geworden was, hebben we dat maar een samen aangepakt!


Op een zondag het “ fitte” gedeelte van de dorpsbewoners gevraagd om te helpen en het lukte om iedereen enthousiast te krijgen. 
“ Tsja”, zei Joël, “ dat is nou het grote verschil tussen de Fransen en des Hollandais, de eersten praten alleen maar en doen niks, maar die Nederlanders, die pakken het op. We zijn blij met jullie”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geplaatst in Vakantiehuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.