5 oktober 2024/Tags Leven in de Morvan
Ineens beseften hoe belangrijk schoon drinkwater is, het was even crisis eind september. Hoe zit dat?!
We hebben hier in ons kleine gehuchtje (hameau) Les Brenots een eigen bron hoog in de heuvels.
Dat bronwater gaat vanaf die bron door een buis naar beneden naar een groot reservoir boven in het dorp. Dat is niets bijzonders hier in de Morvan: het is ondoenlijk voor de gemeentes om een waterleiding aan te leggen naar alle omliggende gehuchtjes in de heuvels.
Dus elk “hameau” heeft te zorgen voor een eigen watervoorziening, er moet dan een vereniging L’Association d’Eau zijn met een voorzitter, secretaresse, penningmeester, enz.
Bij ons in Les Brenots is dat een beetje lastig met maar 5 vaste bewoners, dus men heeft mij gebombardeerd tot Présidente, Trésorière en Secretaire.
En Eric is dan nog een slechtbetaald manusje-van-alles! Bij verstoppingen, omgevallen bomen op de bron, enz: gelukkig is Eric er!
Het is langzamerhand wel een probleem dat bemannen van een Watervereniging, er zijn gehuchtjes, waar bijna niemand meer woont. Zie https://www.ancienne-ecole.nl/vakantiehuis/la-fontaine en https://www.ancienne-ecole.nl/vakantiehuis/2487
In Frankrijk wordt er nog chloor in het drinkwater gedaan, om bacterievorming tegen te gaan.In Nederland niet meer.
Het drinkwater uit de waterleidingen hier smaakt vaak erg naar chloor. Die vieze smaak is overigens niet het enige nadeel, ook zijn de gezondheidsrisico’s van het gebruik van chloor bewezen.
We waren dus erg blij met water uit de bron, jammer was alleen dat men elke maand chloortabletten in het reservoir gooide. Toen we op een jaarlijkse vergadering eens vroegen, waarom dat gebeurde, zei men: “tja, uit gewoonte”.
Bij de volgende vergadering konden we de leden overtuigen, dat het totaal onnodig én schadelijk was en als je presidente bent, gooi je die tabletten er gewoon niet meer in!
Elk jaar wordt het water 2x per jaar geanalyseerd in Parijs, elke keer is het water supergoed. Het labaratorium schrijft wel onder elke analyse, dat er echt chloor gebruikt moet worden.
Maar het gaat al die jaren al goed, de analyses blijven prima.
Tot eind september, toen werd geconstateerd, dat de E-coli bacterie ( “poepbacterie”) gevonden was. Rond die tijd werd die ook in Nederland oa. in Apeldoorn gevonden.
Je mag dan het water niet meer drinken, wel als je het eerst kookt.
Dus dan maar flessen kopen, maar ook dat staat hier wel ter discussie: er zijn hier in Frankrijk een aantal rechtszaken tegen oa. Nestlé en Vittel, die ten onrechte hun water verkopen als bronwater.
Het reservoir werd vroeger elk jaar schoongemaakt, maar de laatste jaren lukt het niet meer om daar iemand voor te vinden. Nu was het een mooie gelegenheid om dat maar eens te doen en de wanden te schrobben met chloor ( voor één keer!).
Dus… hup aan de slag. Je moet dan de aanvoer met een kraan dichtdraaien en de uitloop openzetten. Tja ….daar heb je speciale instrumenten voor nodig en iedereen, die daar iets van zou weten, is gestorven. Gelukkig wist boer Guy in het volgende dorpje wat te doen, had de sleutels en wist ook welke kant je op moest draaien.
Dat reservoir zit onder de grond, heel groot en prachtig gemaakt, helemaal van beton.
Toen hij na wat uren leeg was, konden we erin via een smalle opening met een trap. We vonden daar ook allemaal witte plantenslierten.
Flink schoongeschrobd, ook de wanden met bleekmiddel. Doorgespoeld, alle kranen weer dicht en de volgende morgen was het grote betonnen reservoir al weer vol.
En… bij de herhalingsanalyse was het water weer ok. Enne.. we gooien er voorlopig weer geen chloor in!