L’ Ancienne Ecole werd gebouwd in 1899

10 januari 2016/tag: Vakantiehuis

op de trap 3


Rond het eind van de 19e eeuw werden er rond Arleuf, in de Morvan, Bourgondië, verschillende scholen gebouwd.

De bedoeling was dat alle kinderen, ook in de buitengebieden, onderwijs zouden krijgen. Onze L’ Ancienne Ecole in het gehucht Les Brenots was  één van die gebouwen.

Aan de linkerkant bevond zich één klaslokaal, rechts was er een woning voor de onderwijzeres (nu het gedeelte, waar de vakantiegangers verblijven). Eén juffrouw, die met haar gezin 40 jaar in de school heeft gewoond, verhuisde in 1979 naar Arleuf. Zij nam ’s morgens haar eigen kinderen mee naar het inpandige klaslokaal. We hebben haar nog ontmoet en haar onze verbouwing laten zien.


 

 

In die ene klas werd aan de kinderen uit de omliggende gehuchten lesgegeven. Ze kwamen lopend uit de omliggende dorpjes. Van verschillende mensen krijgen we daar verhalen over. Vooral de verhalen over het lopen in de winter en aankomen in een koud klaslokaal, waar de kachel nog opgestookt moet worden, prikkelen de fantasie.

Dat lesgeven zal geen gemakkelijke taak geweest zijn, want er zaten dus kinderen tussen 6 en 14 jaar door elkaar heen ( heeft u de film “Etre et avoir” gezien?).

op de trap 3

Door de vergrijzing en het gebrek aan economische activiteit liep het aantal kinderen sterk terug en in 1975 werd de school uiteindelijk gesloten.

Het gebouw werd toen gekocht door de plaatselijke loodgieter, die het gedeelte van de juffrouw verbouwde en er met zijn gezin ging wonen. Het klaslokaal liet hij in de oude staat, hij gebruikte die ruimte als opslag- en werkplaats. De historische waarde van het gebouw zag hij nauwelijks, waardoor hij verschillende mooie details heeft weggehaald. Zo zette hij witte, plastic ramen in het pand en bouwde een garage aan de achterkant. Na zijn scheiding zette deze Jean-Paul het huis te koop en ging in het huis van zijn overleden moeder wonen.

Twee weken na dit moment kwamen we langs de school. Eigenlijk hadden we onze grote wens om naar het buitenland te vertrekken al opgegeven, maar toen we hier langskwamen, vielen we als een blok voor het huis én het uitzicht. Wat een plek!! We twijfelden niet lang: dit was ons DROOMHUIS!

We zijn begonnen in 2004, toen we nog werkten en woonden in Nederland met het verbouwen van het rechterdeel, de voormalige woning van de leerkracht. Daar wilden we een vakantiehuis van maken. Dus…plafonds eruit (boktorren!), muren eruit, en alles weer opnieuw opgebouwd. Het is heel ruim huis geworden met een grote woonkamer, een grote woonkeuken, drie slaapkamers, twee toiletten en twee  badkamers. Het huis is ingericht met veel brocante en (bijna) alles is te koop.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Geplaatst in Vakantiehuis.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.