Hout in de Morvan (1)

15 januari 2017/Tags Leven in de Morvan

IMG_0346


Wat is hout belangrijk hier in de Morvan, niet alleen in het verleden, maar ook nu! Maar ja, er is ook zoveel bos!
In de blog water (2) (http://www.ancienne-ecole.nl/leven-in-de-morvan/water-2#more-2528) heb ik al een stukje gewijd aan de houtproduktie en het belang daarvan in het verleden.
Deze blog gaat over de tegenwoordige tijd. Waarbij opgemerkt moet worden, dat er in de economische situatie van de Morvan niet zoveel veranderd is.
Er is hier niet zoveel meer mogelijk dan wat veeteelt (Charolais koeien) én bosbouw, net als vroeger.

Wat is hout belangrijk hier in de Morvan, niet alleen in het verleden, maar ook nu! Maar ja, er is ook zoveel bos!
In de blog water (2) (http://www.ancienne-ecole.nl/leven-in-de-morvan/water-2#more-2528) heb ik al een stukje gewijd aan de houtproduktie en het belang daarvan in het verleden.
Deze blog gaat over de tegenwoordige tijd. Waarbij opgemerkt moet worden, dat er in de economische situatie van de Morvan niet zoveel veranderd is. Er is hier niet zoveel meer mogelijk dan wat veeteelt (Charolais koeien) én bosbouw, net als vroeger.

koeien

Er hebben zich wel 2 grote veranderingen voltrokken:
– Er zijn nu nauwelijks meer arbeiders nodig .
Vroeger was er veel mankracht nodig voor het onderhoud, zagen en het vervoer van het hout. Nu komt er een immense machine met daarop maar één man, die de stammen omzaagt en ze meteen op grote stapels legt. Daarna worden die stapels opgehaald door grote vrachtauto’s.

1e hout Collage
– Er komen steeds meer dennenbomen. De oude mensen vertellen, dat er in hun kindertijd echt veel meer loofbomen waren.
Loofbos worden gekapt en verandert in een bos met “sapins” óf in weidegrond.

dennenbos Collage

Dat is zorgelijk, je ziet, dat hier ook het Geld regeert: dennenbomen groeien lekker snel, in zo’n 30-40 jaar kunnen ze al weer omgezaagd worden. Ook zijn die stammen kaarsrecht, daar komen makkelijker planken uit dan uit loofhout. Zo zijn er achter ons vele hectaren bos eigendom van een bosbouwmaatschappij uit Parijs en dat is gewoon productiebos.
Ook hebben we begrepen, dat enkele jaren geleden  de subsidieregeling voor de Franse boeren is verminderd. Om hetzelfde bedrag van Europa te ontvangen, moet je dus als boer zorgen voor meer weidegrond. En dat gebeurt: de weinige boeren hier kopen van de oude mensen in het dorp stukken bos op en veranderen dat in weide voor de koeien.

DCIM100MEDIADJI_0094.JPG

We vinden gelukkig in onze onmiddellijke omgeving nog wel veel beuken, eiken, esdoorns,enz. Maar daar moeten we zuinig op zijn! In de herfst is het een schitterend gezicht!

Voor ons betekent hout, naast bouwmateriaal vnl. WARMTE! Na een aantal winters in de kou gezeten te hebben, beseffen we dat van levensbelang is.
De verwarmingssituatie is hier zó heel anders dan in Nederland. We moesten er erg aan wennen, dat het hier veel gecompliceerder is om je huis warm te krijgen! Hier in de Morvan geen aardgasleiding in elk huis met een simpel knopje om de verwarming aan te zetten!

Wordt vervolgd!

Geplaatst in Leven in de Morvan.

5 reacties

  1. Leuke blog! Wij hebben een modern huis in de Dordogne, en we zijn ook voornamelijk op hout aangewezen, naast de warmtepomp (pompe a chaleur), welke wel voor eventjes werkt, maar niet voor lange termijn.

    Ik heb sinds kort een houtklover, die gewoon werkt op elektriciteit, en 10 ton uit elkaar kan “trekken”. Veel beter voor mijn botten en spieren dan een bijl ?

    Ik koop regelmatig hout, en het is hier spotgoedkoop, 15 eur per kuub voor ijkenhout (chaine).

    Maar ik ben ook nog van plan om bamboe te planten, en met een apparaat daar granulaat mee te gaan vermalen, want daar kan ook mee gebrand worden in de houtkachel, en bamboe groeit 3 keer zo snel als gewoon hout.

  2. Beste Nils,
    Dank je voor je reactie!
    We hebben ook een houtklover aangeschaft: dat is beter voor je rug!
    Hier kost het loofhout, gezaagd op 33 cm €45 per sterre, maar nu kunnen we ons helemaal zelf onderhouden.
    Benieuwd naar je ervaringen met bamboe.
    Vr groet, Greta

  3. Beste Greta en Erik,

    Dank voor je leuke blogs en wat zijn jullie altijd actief !
    Volg met plezier op FB jullie leventje met altijd weer verrassende info’s,
    Doorzetten is wel de basis geweest van jullie droom ooit!
    Jullie weten het vast al, van mij een diepe buiging, je enthousiasme Greta spat er van af! 🌹
    Dank daarvoor, ik blijf nieuwsgierig!
    Hartelijke groet voor jullie beiden ook van Henk uiteraard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.